مهمان نوازي فاطمه( سلام الله عليها )
آموزههاي قرآني براي مسأله¬ی مهمان نوازي و آداب آن از مهمانيهايي گزارش داده است كه برگرفته از سنت و سيره پيامبران بويژه حضرت ابراهيم ( عليه السلام ) است. خداوند متعال در قرآن خبر از ميهمانان ابراهيم ( عليه السلام ) و طريقهي برخورد با آن را بيان كرده: «هَلْ أَتَاکَ حَدِيثُ ضَيْفِ إِبْرَاهِيمَ الْمُکْرَمِينَ … ». (ذاريات، 26-24 ).
و از جمله وظايف ميزبان تهيه غذاي مناسب براي ميهمان است. حضرت ابراهيم ( عليه السلام ) گوسالهاي فربهاي را ميكشد و از گوشت آن براي مهماني استفاده مي¬كند كه اين امري پسنديده و از روي سخاوت در مهمان نوازي ميباشد.
رسول خدا( صلي الله عليه و آله ) ميفرمايد: «برترين شما كسي است كه اهل احسان بوده و مهمان نواز باشد». (متقي¬هندي،1401، ج5، ص683 ).
فاطمه ( سلام الله عليها ) مهمان نوازي نمونه، در ميان زنان عالم است كه در عين تنگدستي و با روحيهي ايثار از ميهمانان شوهر پذيرايي ميكرد.
به عنوان نمونه نقل شده است كه مرد گرسنهاي در مسجد مدينه اظهار داشت: اي مسلمانان! از گرسنگي به تنگ آمدهام، مرا ميهمان كنيد. در اين هنگام پيامبر ( صلي الله عليه و آله ) فرمود: چه كسي حاضر است كه اين مرد را امشب ميهمان كند؟
حضرت علي ( عليه السلام ) گفتند: من اي رسول خدا ( صلي الله عليه و آله ).
وقتي حضرت او را با خود به خانه برد از فاطمه ( سلام الله عليها ) پرسيد: آيا در منزل چيزي داريم؟ ميهمان گرسنهاي را همراه آوردهام.
فاطمه( سلام الله عليها ) فرمود: چيزي جز به اندازهي خوراك دختر بچهاي نداريم اما امشب ميهمان را بر خود مقدم ميداريم. (مجلسي، 1403، ج36، ص59) اين نكته قابل تأمل است كه فاطمه ( سلام الله عليها ) چگونه خود و بچههايش گرسنه ميخوابند و از مهمان شوهر پذيرايي ميكند و آبروي شوهر و خانواده را حفظ مينمايد.