پر کردن کاسه خالی اوقات فراغت
عدم توجه به غنیسازی اوقات فراغت جوانان و نوجوانان موجب بروز ناهنجاری در جامعه میشود که ددر برخی مواقع جبران و یا رفع آنها میسر نیست.
اهمیت اوقات فراغت امروز بیش از هر زمان دیگری است، چرا که ساعات رسمی کار در مراکز کاری کشورهای مختلف تقلیل یافته است و بنابراین هر فردی، چند ساعت فارغ از کار در اختیار دارد که باید برای استفاده از آنها طبق نظر، میل و امکانات خود برنامهریزی کند.
بدیهی است همانگونه که استفاده صحیح از اوقات فراغت هم بر زندگی فرد و هم بر جامعه تاثیر مثبت دارد، استفاده نادرست از آن نیز در هر دو سطح یاد شده میتواند موجب بروز مشکلات و خسارات جبرانناپذیری شود.
اوقات فراغت در مورد جوانان و نوجوانان از حساسیت بیشتری برخوردار است، زیرا این قشر آینده ساز، خود و نسل بعدی اجتماع را خواهند ساخت و بنابراین سرنوشت آنها با سرنوشت جامعه گره خورده است.
از آغاز زندگی اجتماعی بشر اوقات فراغت مورد توجه بوده است، در مصر و یونان قدیم، فقط طبقات بالا از امکان تفریح و سرگرمی برخوردار بودند، یونانیان به اوقات فراغت اهمیت زیادی میدادند و از آن برای ورزش، بازیهای قهرمانی، هنرهایی مانند نقاشی و تمرین سخنوری استفاده میکردند، بازیهای المپیک در سال ۸۸۴ قبل از میلاد توسط آنان ابداع و برگزار شد، رومیان نیز از این اوقات برای ورزش، کسب آمادگی رزمی و شرکت در جشنهای ملی و مذهبی سود میجستند، ایرانیان پیش از آنها اوقات فراغت خود را به اسب سواری، تیراندازی، شکار و شرکت در مراسم و جشنها میگذراندند.
پس از ظهور اسلام نیز ورزش و تفریحات سالم متناسب با احکام دینی مورد توجه و تشویق بود، پیشرفتهای علمی، فنی، هنری و ادبی مسلمانان، معلول استفاده صحیح و مناسب از اوقات فراغت خود بوده است.
در عصر جدید و با به وجود آمدن تمدن و زندگی شهری، کوتاه شدن تدریجی زمان کار روزانه، پیدایش مراکز و وسایل گوناگون جدید، اوقات فراغت و چگونگی گذران آن مورد توجه خاص قرار گرفت، به گونهای که در سالهای اخیر عدهای اظهار داشتهاند که اصولا اوقات فراغت محصول جوامع صنعتی جدید است، چرا که شرایط واقعی استفاده از اوقات فراغت، در این گونه جوامع آمده است. این عده معتقدند که این اوقات فراغت است که در شرایط غیر کاری فرصت پرداختن به اموری مانند اخلاقیات و ارزشهای اجتماعی را در این گونه جوامع فراهم میسازد و به همین دلیل مراکز ویژهای، برنامهریزی برای گذران اوقات فراغت را بر عهده گرفتهاند.
درمورد اهمیت و نحوه گذران اوقات فراغت، بحثها و بررسیهای فراوانی صورت گرفته و پیشنهادهای متنوعی ارائه شده است، دراین بین توجه به مسائل نوجوانان و جوانان که دغدغهای همیشگی به حساب میآید، به دلیل ورود ناگهانی آنان به اجتماع و در نتیجه افزایش احتمال بروز رفتارهای نامتعادل، بسیارحائزاهمیت است.