فوايد روزه از نظر پزشكي
بزرگان و پزشكان مسلمان و حتي غيرمسلمان هم در فوايد طبي روزه كتابها نوشته و مقالات فراواني را به چاپ رساندهاند و به اين نتيجه رسيدهاند كه هيچ دارويي براي بهبود مزاج انسان بهتر از روزه گرفتن نيست. زيرا پيامبر (ص) فرمود: معده خانه هر دردي است و بسياري از مرضها ناشي از پرخوري ميباشد و پرهيز كردن و كمخوردن سرآمد هر دارويي خواهد بود.
حكما گفتهاند هفتاد و چند نوع از بيماري در اثر بيملاحظگي در غذاها و زيادهروي در خوردن و آشاميدن است و بهترين راه جلوگيري از اين امراض همانا امساك از خوردن و مخصوصا روزه گرفتن است.
با اين مقدمه بايد ذكر كنيم كه درباره فوايد روزهداري از نظر علم پزشكي بحثهاي زيادي شده است و امروزه با پيشرفت تكنولوژي و تحقيقات وسيع و عميق ثابت شده است كه روزهداري،در مجموع براي سلامت بدن ضروري است، و حتي در كشورهايي كه اعتقادي به اين مسأله ندارند، پزشكان براي درمان بعضي از بيماران از رژيم غذايي “چند ساعت ناشتابودن” براي مدت محدودي استفاده ميكنند.
روزهداري در واقع يك استراحت كلي براي بدن و همانند خانهتكاني و غبارروبي و پاكسازي و نظافت كل سيستمهاي بدن انسان است. همانطور كه قلب انسان لحظهاي كار ميكند و لحظهاي استراحت، بدن انسان هم بعد از 11 ماه كار مداوم، نياز به يك استراحت يك ماهه دارد.
امروزه علم پزشكي ثابت كرده است كه در رژيم غذايي روزهداري، چربيهاي اضافهبدن تحليل ميرود، چاقي بيرويه و مضر كاهش مييابد، فشار روي مفاصل كمر و اندامهاي تحتاني كم و دستگاههاي قلبي و عروقي و گوارشي تنظيم و تعديل ميشوند دستگاه دفاعي بدن نيز به حالت آماده باش درميآيد، تقويت و تنظيم ميشود.
يكي از دستاوردهاي مهم علم پزشكي نشان ميدهد كه با روزهداري، موادي در بدن به وجود ميآيند كه خيلي بيشتر از حد معمول است و اين مواد نقش عمدهاي در پيشگيري از عفونتهاي ميكروبي و ويروسي و از بين بردن سلولهاي سرطاني دارند.
چون در حالت عادي بسياري از اين ميكروبها و ويروسها در بدن، به حالت نهفته و نيمه فعال قرار دارند و وقتي بدن انسان ضعيف ميشود، آنها فعاليتهاي شديدي را شروع ميكنند و شروع به تخريب مينمايند. با روزهداري مواد از بين برنده اين موجودات مزاحم در بدن افزايش مييابد و شروع به حذف و نابودي آنها مينمايد.
در واقع بايد گفت روزهداري سبب پاكسازي كلي بدن ميشود و انسان را آماده ميسازد تا در مقابل بسياري از خطرات و بيماريها مصون بماند.
در اين ماه، بدن تحت تأثير فشارهاي مختلف روحي و جسمي قرار ميگيرد و به اصطلاح استرسهاي مختلفي به بدن وارد ميشود و بدن عكسالعملهاي متفاوتي از خود نشان ميدهد. اين در تنگنا قرارگرفتن و دچارمضيقه شدن و تحمل استرسهاي مختلف، در واقع امتحان و محكي است براي انسان كه بنيه او خصوصا بنيه دفاعياش چگونه است؟
در پاسخ به اين سوال بايد گفت كه: فقر و محروميت غذايي كه در اثر روزه ماه مبارك رمضان ايجاد ميشود، تأثير بسيارمثبتي در تقويت قواي روحي ورواني دارد و به شخص اعتمادبهنفس و اطمينان ميدهد تا در مقابل بسياري از خطرات روحي ، جسمي و محروميتها مقاومت نمايد و شخصي با ثبات و متكي به اراده به وجود آورد تا در مقابل استرسها و فشارهاي روحي و اجتماعي تاب وتوان كافي را به دست آورد و دست به رفتارهاي نادرست وناهنجار نزند.
روزه اثرات زيادي بر روي اركان بدن دارد كه بايد اطبا و پزشكان كتابها و مقالهها در مورد آن بنويسند اما در يك كلام ميتوان گفت روزه، حلول تندرستي در بدن انسان ميباشد.