دلایل این درگیری ها و جنگ ها چیست؟
سه دلیل از دلایل حمله عربستان به یمن
دلیل اول :دلایل میدانی
هدف اول ریاض از ادامه حملات، تداوم تضعیف وضعیت اجتماعی در یمن به منظور فشار بر کمیتههای مردمی و جنبش انصارالله برای پذیرفتن شروط عربستان و دستیابی به دست برتر و به اصطلاح کارت برنده و قراردادن طرف مقابل در موضع ضعف پیش از آغاز هرگونه گفت وگویی برای حل بحران یمن باشد.
این در حالی است که عربستان اکنون برتری خاصی برای نشستن پشت میز مذاکره و گرفتن امتیاز از طرف مقابل ندارد و ریاض در این میان به همین حملات مداوم هوایی و حمایت از گروههای همسو در یمن و تداوم ناامنی چشم دوخته است.
دلیل دوم:شکست عربستان در مذاکرات هسته ای ایران و کشورهای 1 + 5
در چند دهه گذشته عربستان از راههای مختلفی مانند تجمیع و تطمیع کشورهای غربی از جمله آمریکا همواره در راستای تضعیف و انزوای ایران گام برداشته و در پروسه ایران هراسی و متهم ساختن این کشور به ساخت سلاح هسته ای نقش گسترده ای بازی کرده است.
در نتیجه اقدامات ضد ایرانی تعدادی از کشورهای حاشیه خلیج فارس و از آن جمله عربستان سعودی، کشورهای اروپایی و آمریکا در موضوع هسته ای مواضع خصمانه ای اتخاذ کرده و ایران را مورد تحریم قرار دادند. با گذشت چندین سال از تحریم کامل ایران و فشارهای متعدد بین المللی مشخص شد که رویکرد تحریم و فشار نتنها از پیشرفت هسته ای ایران جلوگیری نکرده بلکه این کشور در ابعاد مختلف برنامه هسته ای و مسائل اقتصادی مسیر رو به شکوفایی طی می کند.
در پی شکست پروژه تحریم و فشار که منتهی به مذاکرات بین کشورهای 1+5 و ایران گردید، عربستان همواره پروسه مذاکرات مخالف کرد و آن را به نفع ایران و تضعیف خود دانست.
مخالفت این کشور با روند مذاکرات زمانی بیش از پیش خود را نشان داد که مذاکرات به نتایج نهایی نزدیک شده است و پیش بینی می شود عربستان در تحرکات گسترده ایران هراسی و تحریک غرب علیه ایران دچار شکست سنگین شده است و بایستی چشم انتظار نزدیک شدن ایران به کشورهای غربی باشد.
شکست های پی در پی عربستان و دوستان منطقه ای آن کشور در پازل سیاسی منطقه که هم اکنون با حمله به یمن در حال تکمیل است، یادآور این بینش کوچه بازاری است که بازنده قمار سرجنگ دارد و مصلحت خود را در آتش زدن میدان بازی می بیند.
دلیل سوم:فشار بر آمریکا در راستای اهداف منطقه ای
فشار بر آمریکا برای ممانعت از افزایش نفوذ ایران در منطقه و کاستن از امکان دستیابی به توافق هستهای میان ایران و غرب از دیگر اهداف ریاض در ادامه این کارزار است چرا که آنها تصور میکنند توافق هستهای قدرت منطقهای ایران را از این که هست بیشتر خواهد کرد. اصرار بیهوده بر بازی ندادن ایران در معادلات منطقهای به رغم اذعان به نقش تاثیر گذار ایران در این تحولات یا مطرح ادعای مداخله ایران در امور یمن را می توان در این چارچوب سیاستی ریاض تفسیر کرد.
عربستان این موضع اشتباه را پیش از این در مورد سوریه نیز مرتکب شده است یعنی زمانی که یکصدا با آمریکا و با وجود برگزاری دو اجلاس درباره سوریه، تلاش کرد ایران را از این معادله حذف کند و نتیجه آن است که با وجود حمایت ایران از دولت مشروع سوریه، هنوز ناآرامی و جنگ در این کشور مسلمان به سبب حمایتهای آمریکا و عربستان و برخی کشورهای عرب منطقه از گروههای متخاصم دولت سوریه، ادامه داشته باشند.