احترام به انتخاب جوان در امر ازدواج
جوانان به سبب كمى تجربه به استفاده از تجارب و نصايح والدين نيازمندند، اما آنان ديگر دوران كودكى و نوجوانى را پشت سرگذاشته و به حدى از رشد رسيده اند كه خود حق انتخاب داشته،براى خود تصميم بگيرند. از اين رو، شايسته است والدين در دوران كودكى و نوجوانى زمينه استقلال و قدرت تصميم گيرى آنها را فراهم آورده، آنان را چنان تربيت كنند كه سمت انتخابهاى معقول وتصميمهايى منطقى پيش روند و مصالح واقعيشان را بر منافع آنى وزودگذر ترجيح دهند. اگر فرزندان به اين حد از رشد و استقلال رسيدند، بايد به آنان اعتماد كرد و به تصميمها و انتخابهاشان احترام نهاد. جوان در طول زندگى با انتخابهاى گوناگون رو به روست و يكى از مهمترين آنها گزينش همسراست. در اين مساله،چنانچه فرزند از قدرت انتخاب صحيح و معقول برخوردار است، بايدبه وى حق انتخاب داد و از ازدواجهاى تحميلى پرهيز كرد. فرزند امام حسن مجتبى(ع)يكى از دختران امام حسين(ع)راخواستگارى كرد. امام حسين(ع)به او فرمود: «اختر يا بنى اجتهما اليك.» فرزندم! هر كدام را بيشتر دوست دارى انتخاب كن.
فرزند امام مجتبى(ع)شرم كرد و جوابى نداد. آنگاه امام حسين(ع)فرمود: من دخترم فاطمه را برايت انتخاب كرده ام; زيرا او به مادرم فاطمه دختر رسول خدا(ص)شبيه تر است.»
ملاحظه مىشود با اين كه فرزند امام مجتبى(ع)به احترام عمو ودخترانش به طور مشخص از دختر خاصى خواستگارى نكرد و امر را به عمويش وانهاد; امام حسين(ع)به انتخاب وعلاقه فرزند برادرش اهميت داد و از او خواست خودش آن را كه بيشتر دوست دارد به همسرى برگزيند.
كتب سيره و تاريخ ائمه(ع) از حسن به عنوان يكى از فرزندان امام مجتبى(ع) ياد شده، شيخ مفيد در الارشاد از او چنين ياد مىكند: « و اما حسن بن احلسن فكان جليلا، رئيسا، فاضلا، ورعا…»(الارشاد، ص 196، مناقب آل ابىطالب، ج 3، ص 192، بحار الانوار، ج 44، ص 163، عوالم، ج 2، ص 306.)
موسوعة كلمات الامام الحسين(ع)، ص 632.