فضایل اسدالله الغالب امیرالمومنین مولا علی (ع)
اصبغ بن نباته از حضرت علىّ بن ابى طالب (ع) روايت نموده كه پيغمبر خدا (ص)، به من فرمود: يا علىّ آيا میدانى معنى شب قدر چيست؟ عرض كردم: نه يا رسول اللَّه! پيغمبر صلى اللَّه عليه و آله فرمود: خداوند تبارك و تعالى در آن شب به تقدير و سرنوشتى كه در روز قيامت خواهد بود، قضا و حكم، و اندازهگيرى نموده، و در آنچه خداى عزّ و جلّ فرمان داد ولايت تو بود، و نيز ولايت امامان از نژاد تو، تا روز قيامت. معانی الاخبار جلد 2 صفحه 250
دنیا محتاج قرآن است
سخنان حضرت آیتالله خامنهای مد ظله عالي
و بدانید عزیزان من! امروز دنیا محتاج قرآن است؛ چه قبول کند و اعتراف کند و چه اعتراف نکند. امروز دنیا در خلأ هویّتی است، در خلأ فکری است، در خلأ ایمانی است؛ انسان بیایمان مثل یک میوهی پوک و ازدرونخالی میمانَد.
بشر دیگر متاعی برای قانع کردن ذهن و دل و جان انسانها ندارد که ارائه کند. میگویند، میبافند، امّا در دلهای مردم قبول پیدا نمیکند. قرآن چرا. اگر چنانچه رشحهای از رشحات قرآن -نه کلّ قرآن، [فقط] یک رشحهای از رشحات قرآن- با بیان متناسبِ امروز فرستاده بشود، دلها جذب میشود؛ ما خودمان این را داریم تجربه میکنیم، این را داریم میبینیم؛ امروز بشر، محتاج قرآن است.
در این دنیای پیچیده، در این دنیای طوفانی، در این دنیای سرشار از معضلات -این قدرتها، این پیشرفت علمی- اینجا است که قرآن وقتی وارد میدان میشود، وقتی حرف میزند «اِنَّ هذَا القُرءانَ یَهدی لِلَّتی هِیَ اَقوَمُ»، آدم این را حس میکند که واقعاً «یَهدی لِلَّتی هِیَ اَقوَمُ وَ یُبَشِّرُ المُؤمِنینَ».
در قرآن و با قرآن عزّت هست، قدرت هست، پیشرفت هست، رفاه مادّی هست، تعالی معنوی هست، گسترش فکر و عقیده هست، شادی و سکینهی روح هست؛ سکینه و آرامش روح؛ هُوَ الَّذی اَنزَلَ السَّکینَهَ فی قُلوبِ المُؤمِنینَ لِیَزدادوا ایمانًا مَعَ ایمانِهِم؛ این سکینه و آرامش موجب میشود ایمان انسان روزبهروز افزایش پیدا کند.
اهميت ماه مبارك رمضان :
1. امام على (ع): روزى رسول خدا (ص) براى ما خطبه اى ايراد كرد و فرمود: اى مردم ! همانا ماه با بركت و رحمت و آمرزش به شما روى آورده است اين ماه نزد خدا بهترين ماه است و روزهايش بهترين روزها و شبهايش بهترين شبها و ساعتهايش بهترين ساعات در اين ماه شما به ميهمانى خدا دعوت شده ايد و در زمره بهره مندان از كرامت خداوند قرار گرفته ايد در اين ماه نفسهاى شما تسبيح خداست و خواب شما عبادت است و اعمال شما پذيرفته و دعايتان به اجابت مى رسد من برخاستم و عرض كردم: اى رسول خدا! بهترين عمل در اين ماه چيست ؟ پيامبر فرمود: اى اباالحسن ! بهترين عمل در اين ماه خويشتندارى از حرامهاى خداى عزوجل است. (ميزان الحكمه حديث 7449 )
2. امام باقر (ع): رسول خدا (ص) در آخرين جمعه ماه شعبان براى مردم خطبه اى ايراد كردابتدا حمد و ثناى الهى گفت و سپس فرمود: اى مردم ! همانا ماهى بر سر شما سايه افكنده كه درآن شبى هست بهتر از هزار ماه آن ماه رمضان است كه خداوند روزه خود را در آن واجب كرده و يك شب نماز نافله در اين ماه را برابر با هفتاد شب نماز نافله در ديگر ماهها قرار داده است. (ميزان الحكمه حديث 7450 )
3. رسول خدا (ص) سه روز مانده از ماه شعبان ، به بلال دستور مى داد در ميان مردم جار بزندپس مردم را جمع مى كرد و بر منبر مى رفت و حمد و ثناى خدا مى گفت و مى فرمود: اى مردم !همانا اين ماه به شما روى آورده و آن سرور همه ماههاست در آن شبى وجود دارد كه از هزارماه بهتر است در اين ماه درهاى دوزخ بسته و درهاى بهشت گشوده مى شود هر كه اين ماه رادريابد و آمرزيده نشود خداوند او را (از رحمت خود) دور گرداند. (ميزان الحكمه حديث 7451 )
4. پيامبر خدا (ص): در آخرين روز ماه شعبان ، براى مردم خطبه اى ايراد كرد و فرمود: اى مردم ! ماه بزرگى بر شما سايه افكنده است ، ماهى مبارك ، در اين ماه شبى هست كه عمل (عبادت ) در آن از هزار ماه عمل (عبادت ) بهتراست اين ماه آغازش رحمت است و ميانش آمرزش و پايانش رهايى از آتش. (ميزان الحكمه حديث 7452 )
5. پيامبر خدا (ص): رمضان ، بدين سبب رمضان ناميده شده است كه گناهان را مى سوزاند. (ميزان الحكمه حديث 7441)
6. پيامبر خدا (ص): نگوييد: رمضان ، چون رمضان يكى از نامهاى خداى متعال است بلكه بگوييد: ماه رمضان. (ميزان الحكمه حديث 7442)
7. پيامبر خدا (ص): در نخستين شب ماه رمضان ،درهاى آسمان گشوده مى شود و تا آخرين شب آن بسته نمى شود. (ميزان الحكمه حديث 7443)
8. پيامبر خدا (ص): اگر بنده ارزش ماه رمضان را بداند، آرزو مى كند كه سراسر سال ، رمضان باشد. (ميزان الحكمه حديث 7444)
9. پيامبر خدا (ص): در هنگام فرا رسيدن ماه رمضان ،سه بار فرمود: سبحان اللّه ! به پيشواز عجب ماهى مى رويد؟ و عجب ماهى به شما روى مى آورد؟ (ميزان الحكمه حديث 7445)
10. امام صادق (ع) از سفارشهاى آن حضرت به فرزندانش در هنگام حلول ماه رمضان: جانهاى خود را به تلاش و كوشش وا داريد ، زيرا در اين ماه روزيها قسمت و اجلها نوشته مى شود و در آن نام هاى ميهمانان خدا كه بر او وارد مى شوند ، نوشته مى گردد در اين ماه شبى هست كه عمل (عبادت ) در آن از عمل (عبادت ) هزار شب بهتر است. (ميزان الحكمه حديث 7446)
11. امام سجاد (ع): در هنگام حلول ماه رمضان ، چنين دعا مى كرد: ستايش خدايى را كه دين خود را به ما ارزانى داشت و ما را به آيين خويش (اسلام ) اختصاص داد و در راههاى احسان و نيكى خود در آورد ، تا با نعمت و احسان او آن راهها را به سوى خشنوديش بپيماييم ، ستايشى كه آن را از ما بپذيرد و به وسيله آن از ماخشنود گردد و ستايش خدايى را كه ماه خود ، رمضان ، ماه روزه و ماه اسلام و ماه پاكيزگى و ماه تصفيه و ماه قيام (به عبادت و شب زنده دارى ) را يكى از اين راهها قرار داد. (ميزان الحكمه حديث 7447)
12. از دعاى آنحضرت در وداع با ماه رمضان : بدرود اى بزرگترين ماه خدا و اى عيد اولياى خدا ، بدرود اى (گرامى ترين ) اوقاتى كه (باما) همراه بودى و اى بهترين ماه در ميان ديگرروزها و ساعتها بدرود اى ماهى كه آرزوها درآن نزديك و اعمال و كردارها (ى نيك ) در آن منتشر است ، بدرود اى همدمى كه وجودش گرامى و فقدانش دردآور و اميدى كه از دست دادنش رنج آور است بدرود اى ماهى كه براى گنهكاران بس طولانى بودى و در دلهاى مؤمنان بس پرشكوه. (ميزان الحكمه حديث 7448)
رهبر معظم انقلاب در خطبههای نماز عید فطر:
حضرت آیت الله خامنه ای با اشاره به موضوع مذاکرات هسته ای فرمودند: با این مذاکرات و با متنی که تهیه شده، در هر صورت سیاست ما در مقابل دولت مستکبر آمریکا هیچ تغییری نخواهد کرد و سیاست های آمریکا در منطقه با سیاست های جمهوری اسلامی ۱۸۰ درجه اختلاف دارد.
به گزارش مشرق، سخنرانی رهبر انقلاب در خطبههای نماز عید فطر با تبریک این عید به همه مسلمانان و ملت ایران آغاز شد.
*مردم روزه داری که شب قدر را به مناسبت احیاء تا صبح بیداری کشیده بودند، در روز گرم تابستان با زبان روزه در راهپیمایی روز قدس شرکت کردند/ اینهاست راه درست شناخت ملت ایران
*ملت ما را از خودش از شعارش از حرکتش از این جلوه های عظیم باید شناخت/ آنچه که دشمن با فضاسازی سعی میکند از ملت ایران نشان دهد و بعضی کج فهمها هم همان راتکرار میکنند انحراف و غلط است
*شعارها نشان داد که جهتگیری مردم چیست/ شعار مرگ بر اسرائیل و مرگ بر امریکا فضای کشور را تکان داد و مخصوص تهران و شهرهای بزرگ هم نبود
*آغاز خطبه دوم نماز عید فطر با سخنان رهبر انقلاب درباره حوادث ناگوار اخیر منطقه
*رهبر انقلاب در خطبه دوم نماز عید فطر چند نکته مهم درباره مسأله مذاکرات اخیر هستهای بیان کردند.
*نکته اول تشکر از دست اندرکاران این مذاکرات طولانی و نفس گیر است/ چه این متنی که تهیه شده است در مجاری قانونی خود تصویب بشود یا نشود اجر آنها محفوظ است
*برای تصویب این متن (جمع بندی مذاکرات) یک مسیر قانونی پیش بینی شده ای وجود دارد که باید این مسیر را طی کند/انتظار ما این است که دست اندرکاران با دقت مصالح کشور و ملی را درنظر بگیرند و آنچه را که تحویل ملت خواهند داد بتوانند آن را با گردن افراشته در برابر خدای متعال هم ارائه بدهند
*چه این متن تصویب بشود یا نشود به حول و قوه الهی اجاز هیچ گونه سوء استفاده ای از آن نخواهد شد / اجازه خدشه در اصول اساسی نظام اسلامی به کسی داده نخواهد نمیشود/ قابلیتهای دفاعی و حریم امنیت کشور به فضل الهی حفظ خواهد شد
*جمهوری اسلامی در زمینه قابلیتهای دفاعی و حریم امنیت کشور، آن هم در این فضای تهدیدی که دشمنها برایش به وجود میآورند هرگز تسلیم زیاده خواهی نخواهد شد
*با این مذاکرات و با متنی که تهیه شده، در هر صورت سیاست ما در مقابل دولت مستکبر آمریکا هیچ تغییری نخواهد کرد/سیاست های آمریکا در منطقه با سیاست های جمهوری اسلامی ۱۸۰ درجه اختلاف دارد
*رهبر انقلاب با جمله زیر سخنان خود را در خطبههای نماز عید فطر به پایان رساندند:
این آقا (رئیس جمهور امریکا) گفته است می تواند ارتش ایران را نابود کند/ قدیمی های ما این جور حرف ها را لاف در غریبی می گفتند/ اگر می خواهند درست بفهمند اگر می خواهند از تجربه های خود درست استفاده بکنند بدانند اگر جنگی این جا اتفاق بیفتد آن کسی که سرشکسته از جنگ خارج خواهد شد آمریکای متجاوز و جنایتکار است
آثار معنوي و اجتماعي روزه چيست؟
روزه يك «مكتب عالي تربيتي» و يك وسيله مؤثر براي «كنترل هوسهاي سركش» و تعديل شهوات و «تقويت نيروي ايمان و اراده» است. از اين رو، قرآن مجيد روي اين قسمت تكيه كرده ميفرمايد: «روزه بر شما واجب است چنان كه بر امتهاي پيشين نيز واجب شده بود تا پرهيزگار باشيد» (بقره /183) بدين ترتيب، قرآن، هدف از روزه را «پرهيزگاري» و «تقوا» معرفي ميكند.
هم چنان كه در مواقع شيوع بيماري هاي واگير و خطرناك، حالت فوق العادهاي اعلام ميشود و همه نيروهاي پزشكي و بهداشتي براي مبارزه با ميكروبهاي خطرناك و خانمان سوز آن، بسيج ميگردد به طوري كه كوچكترين تعليل و يا مسامحه در اين باب ممكن است به قيمت نابودي هزاران نفر تمام شود، همچنين در طول يازده ماه از سال، بر اثر الودگي اجتماع و غلبه عوامل فساد، ميكروبهاي خطرناك گناه، هوسهاي كشنده، افكار شيطاني، خيانتها و تقلبها، در افكار انسان نفوذ ميكند و هر لحظه سعادت و آرامش او را تهديد مينمايد. از اين جهت براي مبارزه با چنين خطرات، يك حالت فوق العاده به نام «روزه» در سرتاسر كشور اسلامياعلام ميشود، تا با بسيج نمودن نيروهاي الهي و معنوي ميكروب گناه و آلودگي نابود گردد، و نيروهاي شيطاني، خلع سلاح شوند. دلهاي بيمار و بيماري دلها بهبود يابد، پردههاي غفلت و غرور دريده شود و جانها و روانها پاك گردد تا آنجا كه در پايان ماه رمضان، آثار يك «تجديد حيات معنوي» به طور واضح به چشم بخورد.
از اين رو، در سخنان پيشوايان مذهبي روزه به عنوان «حجابي از گناه» و «سپري در برابر آتش» معرفي شده است. پيشواي ششم ما حضرت صادق(ع) فرمود: «روزه تنها ترك آب و غذا نيست بلكه روزه حجابي است از تمام گناهان». هر قدر در اين قسمت كوتاهي كنيد از ارزش روزه شما كاسته ميشود چه بسيارند گرسنگان و چه كم هستند روزه داران.
روزه عامل پيروزي انسان بر «حكومت عادت و شهوت» است و انسان را از «بردگي تمنيات نفساني» آزاد ميسازد. بديهي است تا انسان زنجير اسارت خواستههاي دل و خواهشهاي نفس را پاره نكند و به حكومت عادات خاتمه ندهد، انسان آزاده نيست. رسيدن به يك چنين كمال انساني نيازمند پايداري و مقاومت است و روزه پديد آرنده چنين كمال است.
روزه محرك عواطف انساني و «درس مساوات انسانها» و «راه تجربي احساس دردهاي جانكاه مستمندان و گرسنگان» است و علاوه نمودار اتحاد و مساوات مسلمانان است كه همة طبقات اعم از فقير و ثروتمند برنامه يكنواختي را اجرا ميكنند. پيشواي ششم حضرت صادق(ع) فرمود: «خداوند روزه را براي اين قرار داده كه ميان توانگر و مستمندان مساوات برقرار گردد چه اينكه ثروتمندان هرگز گرسنگي نميبينند تا به درد دل فقيران برسند، و بر آنها رحم كنند». (علل الشرائع، /66)
از اين رو ميتوان ماه رمضان را،«ماه بيداري وجدانها و انديشهها ناميد».